Rabu, 15 April 2015

Imej Pluto paling jelas buat masa ini!

Assalamualaikum & hai semua..


Bangun2 saja dari tidur hari ini terus saya terkenyit membaca berita di handset mengenai foto paling jelas Pluto buat masa ini! Saya terus mencelikkan mata dengan tak sabar untuk baca info seterusnya. 

Selama ini gambaran planet kerdil Pluto yang biasa kita lihat hanyalah gambaran imiginasi artis astronomi sahaja. Ianya hanyalah jangkaan bagai mana rupa Pluto oleh kerana kita tidak mengetahui bagaimana rupa sebenar objek ini. Kedudukannya yang sangat jauh dari jangkauan teleskop moden untuk melihat permukaaanya dengan jelas.

Ini adalah foto Pluto & bulannya Charon yang paling jelas buat masa ini. Bulan hadapan pasti foto planet ini akan semakin jelas apabila kapal angkasa New Horizons semakin menghampiri planet kerdil ini. Saya pun teruja untuk melihatnya!

Planet kerdil Pluto sudah makin dihampiri oleh kapal angkasa New Horizons. Hampir dalam 3 bulan lagi kapal angkasa ini akan ada jarak terdekat untuk mengambil foto Pluto dengan jelas.

Tak sangka kapal angkasa New Horizon akan sampai ke destinasinya tak lama lagi. Sejak dilancarkan pada tahun 2006, kapal angkasa ini teleh menjelajah lebih 3.4 juta kilometer untuk sampai ke Pluto. Kini jaraknya dengan Pluto adalah lebih dekat dari jarak bumi ke matahari. Buat masa ini kapal New Horizon adalah kapal angkasa yang paling laju bergerak.

Kapal New Horizon dilancarkan pada januari 2006, dan telah meluncur selama 9 tahun  menggunakan kuasa yang dijanakan oleh plutonium. Kos operasinya dijangkakan berjumlah 700 juta US dolar.

Ketika dilancarkan tempoh hari, Pluto masih lagi berstatus planet. Namun setelah melalui perbincangan oleh International Astronomical Union, Pluto telah diturun taraf dan dimasukkan kedalam pengkelasan baru iaitu planet kerdil. Anda boleh baca mengenainya di sini.

Kini Pluto mempunyai 5 buah bulan yang mengelilinginya. Yang terbesar ialah Charon, Nix, Hydra, Stynx & Kerberos. Boleh baca di sini.

Jom mencerap!