Ahad, 4 Ogos 2013

Mencari objek langit lebih mudah dengan Google Sky Map

Assalamualaikum & hai...

Pasti anda tertanya2 bagaimana ahli astronomi amatur dapat mengetahui apakah objek yang ada di langit itu adalah sebuah planet, nebula, atau galaksi? Adakah memerlukan kiraan matematik yang kompleks atau mengira hukum fizik yang memeningkan kepala? Sekarang tidak lagi. Ada trik untuk memudahkan anda.
 
Jawapannya ialah applikasi Sky Map daripada Google untuk dipasang ke dalam telefon bimbit anda.


Aplikasi ini adalah bersaiz kecil sekitar 2.2mb sahaja. Anda boleh download dari Google Play Store atau App Store untuk IOS dengan menaip "Sky Map"

Apabila anda melancarkan aplikasi ini, ianya akan terus menunjukkan objek2 yang ada di langit. Objek pada skrin akan bergerak2 mengikut ke arah mana anda menghalakan telefon anda. Gerakkan sahaja telefon anda ke arah bintang tertentu dan aplikasi ini akan memberitahu anda apakah nama bintang tersebut. Sebagai contohnya jika anda ternampak satu titik 'bintang' yang amat terang dan anda rasa itu adalah planet Zuhrah, arahkah sahaja telefon anda ke arah bintang itu di langit dan aplikasi ini akan mengesahkan anda.


Selain itu terdapat fungsi Search. Taip objek yang anda ingin cari, seperti "Marikh" dan aplikasi ini akan memberikan anak panah ke arah mana anda harus melihat planet Marikh. Menarik bukan? Apa lagi cuba pula menaip galaksi Andromeda, nebula Orion dan sebagainya.

Selamat mencuba :)
 
Dr Rizuan Ali